CHECK DATES AND BOOK HERE
menphoneu

EEN GROOTSE STAD IN EEN KLEINE VERPAKKING

Op de aardbol met een oppervlakte van 510 miljoen km2, bewoont door zo’n 6,5 miljard mensen, verdeeld over 7 werelddelen, ligt in het werelddeel Europa een klein landje dat Nederland heet en middenin dat mooie landje ligt de stad Utrecht.

Een stad met zo’n 330.00 inwoners, 7 universiteiten en hogescholen, 1 miljoen fietsen, 14 musea, meer dan 1000 monumenten en 732 werfkelders aan de mooiste grachten van Nederland.

Een grootse stad in kleine verpakking.

Lees verder over Utrecht

Utrecht is sinds het begin van de 12e eeuw blijven groeien en ontwikkelen en die rijke geschiedenis zie je nog steeds terug in het prachtige centrum van de stad. Een stad waarvan de aanzichten op oude ansichtkaarten niet veel veranderd lijken, maar waar tegelijkertijd nieuwe en duurzame ontwikkelingen gaande zijn.
Oud en nieuw zijn naadloos in elkaar verweven.

Nieuwe aanwinsten zoals poppodium Tivoli en het nieuwe winkelcentrum Hoog Catharijne geven Utrecht wereldse allure. Maar Utrecht kijkt ook vooruit en investeert veel om steeds duurzamer te worden. Een goed voorbeeld hiervan is het hergebruik in de eeuwenoude panden in het centrum van de stad.

Utrecht staat bekend om Dick Bruna, Rietveld en natuurlijk de Domtoren die met zijn 465 treden hoog boven de stad uit steekt. Maar wie een beetje oplet ziet ook een grand café in een middeleeuws stadkasteel, het conservatorium in een ziekenhuis uit 1896, een museum in een klooster uit de middeleeuwen, een biercafé in een oude schuilkerk, een restaurant in een watertoren, een bioscoop in een oud politiebureau, creatieve ondernemers in een voormalige gevangenis en de universiteit op een oude legerkazerne.

Dwars door de stad loopt de Oudegracht. Deze gracht slingert van noord naar zuid door het centrum, omringt door bomen en middeleeuwse panden.
Beneden op het water varen bootjes, boven op de straten vele voetgangers en fietsers.
Daar tussenin vind je de werfkelders. Utrecht telt er 732 in totaal en ze zijn uniek in Nederland. Ooit tot leven geroepen voor de opslag van pakhuizen en aanvoer voor de streekmarkten in de stad. Tegenwoordig zijn ze behuisd door winkels, restaurants, clubs, theaters en woningen.

Aan deze Oudegracht vind je ook de 14e eeuwse werfkelder van het Mary K Hotel. In dit bijzondere studio appartement kunt u een uniek weekend of midweek weg boeken. Of bijvoorbeeld een langer verblijf voor uw zakelijk bezoek. In het 17e eeuwse pand erboven zitten de 9 andere hotelkamers van Mary K op slechts een paar minuten lopen van het bruisende centrum van Utrecht.

Tussen al die studenten, wetenschappers, reizigers, kunstenaars, feestvierders en ondernemers kunt u als bezoeker van de stad makkelijk een paar dagen meedraaien.

Utrecht centrum
Fietsen naar Slot Zuylen te Utrecht
Makkelijk met de trein vanuit Utrecht

Dag 1: Ga wandelen.

Voor iedereen die één dag heeft om Utrecht te verkennen: neem de benenwagen! Het knusse centrum van Utrecht is de beste plek voor een mooie wandeling. U kunt er makkelijk een, twee of drie uur ronddwalen en toch om elke hoek weer iets nieuws tegenkomen.

Direct vanaf het station loopt u door het vernieuwde winkelcentrum Hoog Catharijne en dit winkelgebied loopt door tot aan de Oudegracht. Vergeet vooral niet de vele zijstraatjes en steegjes mee te pakken waar de kleine ondernemers zitten en waar je de verborgen geschiedenis van de stad tegenkomt.
Op elke hoek zit wel een knus zaakje voor een korte pauze met koffie en lunch en ook in de avonden bruist het centrum gewoon door. Vele studenten en bezoekers vullen de restaurants en terrassen en zorgen voor dat gezellige zoemen van de stad.

Mary K heeft de volgende hoogtepunten voor u geselecteerd:

– 8 min lopen – Tivoli Vredenburg.

– 12 min lopen – De Domtoren/ DomUnder.

-22 min lopen – Het centraal museum / Rietveld Schroderhuis.

– 10-120 min – Dwalen door de historische binnenstad.

Klik hier om uw eigen looproute door Utrecht te creëren, via GPSmyCity.com

Dag 2: Huur een fiets.

Heeft u twee dagen om Utrecht te verkennen? Huur dan op dag twee een fiets! Om u even een echte Utrechter te voelen moet u een keer meegefietst hebben met de lange streng aan fietsers die Utrecht dagelijks doorkruizen.
Al wandelend kunt u zich een hele dag in het centrum vermaken en toch fietst u binnen 15 minuten al door de groene gebieden rondom de stad. Bezoek bijvoorbeeld Kasteel de Haar, waar in de zomer vele evenementen georganiseerd worden of pak een route door de weilanden en pauzeer bij een pannenkoekenhuis midden in het bos. Fiets noord oost, zuid of west, in elke richting zult u verrast worden door het landschap en de vele monumenten rondom de stad.

Mary K heeft de volgende hoogtepunten alvast voor u uitgezocht:

– 20 min – Amelisweerd (Wilhelmina park, Museum Oud Amelisweerd)

– 20min – Slot Zuylen ( fietsen langs de vecht )

– 30 min – Maarssenveense Plassen ( Fort Blauwkapel, Fort Ruigenhoek)

– 40 min – Kasteel de Haar (Lombok / de Munt / Brouwerij Maximus)

Dag 3: Neem de trein.

Nog een derde dag vakantie? Dan is het misschien tijd om het land in te trekken.
Het Mary K Hotel zit vlak bij het Centraal Station en daardoor zit u ook binnen een mum van tijd in een van de intercity’s op weg naar Amsterdam. Of misschien bent u nieuwsgierig naar het Mauritshuis in Den Haag en neemt u daarna een kijkje op het strand in Scheveningen. Als hart van Nederland ligt Utrecht heel gunstig en is een dagje uit een makkelijk en mooie aanvulling op uw bezoek .
Mary K kan u de volgende tripjes zeker aanraden:

– 30 min- Amsterdam (Rijksmuseum, Anne Frankhuis)

– 50 min – Den Haag (het strand / Mauritshuis)

– 65 min – Otterloo (De Hoge Veluwe /Kroller-Moller museum)

– 100 min – Kinderdijk (Rotterdam / museum Booijmans-van Beuningen)